Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Koleszterin és a fejfájás
  2024-02-09 20:40:00, péntek
 
  Mi köze a magas koleszterinnek a fejfájáshoz?

A legutóbbi kutatások is azt bizonyítják, hogy bizony a magas koleszterinszint igenis veszélyes. Nemcsak szív- és érrendszeri problémákat, de makacs fejfájást is okozhat. De nézzük is, mi a koleszterin, és hogyan is okozhat fejfájást?

A koleszterin egy olyan anyag a szervezetben, amelynek számos szerepe és feladata van. Segít a szervezetnek a hormonok termelésében és szabályozza az anyagcserét. A magas koleszterinszint számos egészségi problémához vezethet, például oka lehet a szívroham és a stroke, de még a fejfájás kialakulásának is.

A koleszterin egy viaszos anyag. Kétféle koleszterin létezik: alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és nagy sűrűségű lipoprotein (HDL). Az LDL-koleszterin felhalmozódhat az artériák falában, ez a zsírlerakódás megkeményíti és merevvé teszi az artériákat. Az artériák beszűkülnek, ez pedig megnehezíti a vér áramlását. Ilyenkor vérrög keletkezhet, ami pedig oka lehet a szívroham és a stroke létrejöttének. A HDL az úgynevezett jó koleszterin, amely segít az extra koleszterin felvételében és visszaszállítja azt a májba. Ha alacsony a HDL-koleszterin szintje a szervezetben, akkor a felesleges koleszterin nem tud kiürülni, azaz felhalmozódik és egészségi károkat okozhat. Az LDL-koleszterint mindenképpen alacsonyan, míg a HDL-koleszterint mindenképpen magasabb szinten kell tartanunk.

Az eddigi vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a magas koleszterinszinttel rendelkező emberek gyakran szenvednek fejfájás miatt. A magas koleszterinszint kockázati tényezői között szerepel a szegényes étrend és táplálkozás, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a testmozgás hiánya, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz. A magas koleszterin akkor is okozhat fejfájást, ha eközben még sok cukrot is fogyasztunk. A cukor ugyanis vércukorszint-emelkedéshez vezet, ami viszont fejfájást generál.

Nem konkrétan a magas koleszterinszint okoz szédülést, hanem voltaképpen a magas koleszterinszint miatt kialakult szívroham és stroke tünete lehet a szédülés. Szédülhetünk magas cukortartalmú ételek fogyasztását követően is, illetve dohányzás és alkoholfogyasztás után is.

A fejfájás kezelésének leghatékonyabb módja a kiváltó ok kezelése. A fejfájás számtalan állapot tünete, ezért néha nehéz lehet meghatározni a pontos okát. A fejfájás gyakori oka és kockázati tényezője lehet a kiszáradás, az alváshiány, az alvási apnoe, a megfázás, az influenza, az étkezések kihagyása, az alkoholfogyasztás, a stressz, a magas vérnyomás, a túl sok számítógép és tévé előtt eltöltött idő.

A magas koleszterinszint csökkentésében sok minden a segítségünkre lehet, például a rendszeres mozgás. A testmozgás ugyanis segít lebontani a koleszterin zsíros lerakódásait, amelyek eltömítik az artériákat, ez pedig növelheti a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét.

A szívegészséges étrend is segíthet a magas koleszterinszint csökkentésében. A zöldségek és a gyümölcsök segíthetnek a szervezetnek a HDL termelésében. A cukor, a telített zsír és a transzzsír viszont megnövelik az LDL-koleszterin-szintet, ami stroke-hoz és szívinfarktushoz vezethet.

Az elhízás a magas koleszterinszint kockázati tényezője. Az ideális testsúlyt elérhetjük egészséges táplálkozással, stresszkezeléssel és rendszeres testmozgással.

A dohányzás szintén megnehezíti az LDL-koleszterin-szint csökkenését, hiszen zsírlerakódásokat okoz az artériákban. Az alkohol is megemeli a koleszterinszintet és még fejfájást is okozhat, illetve súlyosbíthatja azt.

A stressz növeli a kortizolszintet, ami viszont megnöveli az LDL-koleszterin-szintet, emellett fejfájást is okozhat. A jóga, a meditáció és a mélylégzés-technika segíthet a stressz csökkentésében és a fejfájás megszüntetésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: koleszterinszint, szívinfarktushoz, megszüntetésében, kortizolszintet, visszaszállítja, felhalmozódhat, kialakulásának, leghatékonyabb, csökkentésében, súlyosbíthatja, koleszterinnek, szívegészséges, táplálkozással, cukorbetegség, testmozgással, zsírlerakódás, létrejöttének, segítségünkre, cukortartalmú, felhalmozódik, vércukorszint, felvételében, meghatározni, termelésében, szervezetnek, megkeményíti, koleszterint, fogyasztását, lerakódásait, mindenképpen, szédülhetünk, szervezetben, emelkedéshez, koleszterin, úgynevezett, bizonyítják, magas koleszterinnek, legutóbbi kutatások, magas koleszterinszint, olyan anyag, hormonok termelésében, fejfájás kialakulásának, viaszos anyag, artériák falában, zsírlerakódás megkeményíti, artériák beszűkülnek, stroke létrejöttének, extra koleszterin, felesleges koleszterin, eddigi vizsgálati, szegényes étrend, 2-es típusú,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Erdőn  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Krisztinától  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Erdőn  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Szívem  s immár én is felragyogva, ért...  Png férfi  Nagyi telefonál  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nem méltó hozzád  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Nevem  Kellemes délutánt kívánok  Png telefon  George Gordon Lord Byron: Inez...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Png kislány  A boldog családok mind hasonló...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Éretlen vers  Png csokor  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Nevem  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem méltó hozzád  Sokan azt tartják  Akik bántanak téged  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Nagyi telefonál  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Szép álmokat! 
Bejegyzés Címkék
magas koleszterinnek, legutóbbi kutatások, magas koleszterinszint, olyan anyag, hormonok termelésében, fejfájás kialakulásának, viaszos anyag, artériák falában, zsírlerakódás megkeményíti, artériák beszűkülnek, stroke létrejöttének, extra koleszterin, felesleges koleszterin, eddigi vizsgálati, szegényes étrend, 2-es típusú, testmozgás hiánya, magas koleszterin, cukor ugyanis, fejfájás kezelésének, fejfájás számtalan, pontos okát, fejfájás gyakori, alvási apnoe, étkezések kihagyása, magas vérnyomás, segítségünkre lehet, rendszeres mozgás, testmozgás ugyanis, koleszterin zsíros, szívegészséges étrend, gyümölcsök segíthetnek, telített zsír, transzzsír viszont, ideális testsúlyt, dohányzás szintén, stressz növeli, stressz csökkentésében, fejfájás megszüntetésében, koleszterinszint, szívinfarktushoz, megszüntetésében, kortizolszintet, visszaszállítja, felhalmozódhat, kialakulásának, leghatékonyabb, csökkentésében, súlyosbíthatja, koleszterinnek, szívegészséges, táplálkozással, cukorbetegség, testmozgással, zsírlerakódás, létrejöttének, segítségünkre, cukortartalmú, felhalmozódik, vércukorszint, felvételében, meghatározni, termelésében, szervezetnek, megkeményíti, koleszterint, fogyasztását, lerakódásait, mindenképpen, szédülhetünk, szervezetben, emelkedéshez, koleszterin, úgynevezett, bizonyítják, táplálkozás, keletkezhet, voltaképpen, lipoprotein, fogyasztunk, segíthetnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.